Un cetățean ucrainean, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare după ce a părăsit locul unui accident rutier, eveniment ce a avut loc în data de 18 august 2022 în Năvodari. De precizat faptul că bărbatul era mort de beat, aproape de comă alcoolică, având 3,30 g/l alcool pur în sânge. Judecătoria Constanța a pronunțat sentința în 30 septembrie 2024, stabilind un termen de supraveghere de doi ani pentru inculpat.
Accidentul a avut loc în Năvodari, pe 18 august 2022, în jurul orei 11:37, pe o stradă intens circulată. Aflat la volanul unui autoturism Toyota, înmatriculat cu numere de Ucraina, a efectuat un viraj la stânga și din cauza faptului că nu a păstrat o distanță regulamentară, a intrat în coliziune față-spate cu un alt autoturism marca Volkswagen. În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală a conducătoarei auto autoturism marca Volkswagen și a pasagerului dreapta față din același autoturism.
După producerea accidentului, șoferul, care era mort de beat, a părăsit locul faptei fără a notifica autoritățile competente. Martorii au relatat că ucraineanul a observat starea victimei înainte de a pleca de la fața locului, ceea ce a constituit un element important în condamnarea sa.
Inculpatul, care locuia fără normale legale în Mamaia Sat, a susținut în timpul urmăririi penale că nu a perceput evenimentul ca fiind un accident rutier grav și, din acest motiv, a părăsit locul faptei. Totuși, el a revenit după aproximativ 30 de minute, după ce și-a transportat soția acasă. Instanța a considerat această revenire ca un element contradictoriu față de apărarea inculpatului, concluzionând că acesta era conștient de gravitatea situației.
Judecătorii au avut în vedere mai multe circumstanțe personale ale inculpatului, printre care lipsa antecedentelor penale, faptul că este cetățean ucrainean, căsătorit, cu studii superioare și fost operator portuar. Având în vedere aceste aspecte, judecătorii au stabilit pedeapsa minimă, de 1 an și 4 luni de închisoare, fiind suspendată condiționat, acesta fiind plasat sub supraveghere pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, el va fi obligat să frecventeze programe de reintegrare socială și să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Direcția Generală Gestionare Servicii Publice Constanța sau Direcția Generală Gestionare Servicii Publice Constanţa sau la Direcția Asistență Socială Constanța – Direcția Sprijin Comunitar.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.