A.F. 29 septembrie 2024 | 22:09 1512
Codul portocaliu de vreme rea a lăsat mai multe localități din județul Constanța fără curent electric. De asemenea, militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 29 septembrie a.c., pe DN 38, drumul dinspre Comana spre Negru Vodă, pentru a degaja un copac căzut în mijlocul drumului. Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim și fluvial în porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Mangalia.
Plouă în mai multe localități din județul Constanța. Băneasa, Oltina și Seimeni au rămas fără curent electric.
Update, ora 23.30:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost suspendate manevrele pentru transportul maritim și fluvial în porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Mangalia, din cauza vântului puternic.
Reamintim că municipiul Constanța se află din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, sub Cod Portocaliu de ploi torențiale și intensificări ale vântului.
În aceste condiții, echipe mixte ale Primăriei Municipiului Constanța, S.C. RAJA SA și ale operatorului de salubrizare s-au mobilizat pentru decolmatarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale, pentru a preveni formarea de acumulări de apă sau refulări ale sistemului de preluare a apelor pluviale.
O atenție sporită se acordă zonelor cu risc de inundații, unde echipele Confort Urban au montat saci cu nisip pentru a preveni inundarea locuințelor. Totodată, aceste zone din oraș vor fi monitorizate atent de echipele Primăriei Constanța pentru a interveni dacă situația o impune.
Având în vedere că vântul va sufla cu putere, cu rafale în general de 70…85 km/h, echipele de țapinari sunt pregătite să interveni pentru eliberarea căilor de acces blocate de copaci sau crengi rupte.
„Facem apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, iar conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor precum și peste gurile de scurgere, rigolele și căminele de vizitare pentru a nu îngreuna intervenția echipelor mixte, acolo unde va fi cazul“, au transmis reprezentanții primăriei Constanța.
Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:
Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
Dispecerat Serviciul Protecție Civilă– 0737552271.
Precizăm că duminică, 29 septembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o sedință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, domnul colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI. În urma ședinței, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situației, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora.
Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-au dispus următoarele:
– evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localități din județul Galați (Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului);
– executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip la nivelul județelor Galați și Vaslui, în zonele cu potențial pericol, din cauza depunerilor și colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitațiilor și viiturilor manifestate în perioada anterioară;
– transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
– menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
– instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
– monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenționările hidrologice periculoase emise;
– activarea grupei operative și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, în 29 județe (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) și municipiul București aflate sub avertizare cod portocaliu;
– dublarea efectivelor la nivelul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență aflate sub avertizare cod portocaliu și roșu;
– emiterea a două mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului București și județul Ilfov.
Menționăm faptul că autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren.
Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire în Situații de Urgență ( https://fiipregatit.ro ) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.