Noi dezvăluiri ies la iveală în scandalul care se învârte în jurul partidului Dianei Șoșoacă! Tot mai mulți membri sau simpatizanți SOS ne-au contactat pentru a-și expune punctele de vedere legate de așa-zisele ilegalități ale europarlamentarului Dianei Șoșoacă, oameni care au crezut în viziunea acesteia și în promisiunile electorale și care au fost alungați din funcții pentru că nu i-au făcut jocurile sau pentru că nu și-au cumpărat pozițiile. De asemenea, apar noi informații și cu privire la așa-zisul control efectuat de AEP, anul trecut, cu privire la finanțele partidului. Controlul a vizat perioade parțiale, prin punerea la dispoziție a documentelor, sau mai bine zis o parte dintre acestea, fix de persoana acuzată, respectiv președintele partidului S.O.S. Diana Șoșoacă, și nu pentru toată perioada anului 2023. Dovada ca Partidul S.O.S. România nu are o situație financiară legală rezultă din raportul de control efectuat de AEP în anul 2024 unde se arată că Partidul S.O.S, România nu s-a prezentat la solicitarea AEP în vederea efectuării controlului privind legalitatea încasării donațiilor și cotizațiilor, inserându-se o mulțime de nereguli, sancțiuni și confiscări de sume de bani, pe baza verificării contului bancar direct. Urmează ca șeful AEP, Toni Greblă, să se aleagă cu plângere penală la DNA, pentru favorizarea infractorului, ce va fi depusă joi de avocata Ingrid Alexandrescu.
AEP a efectuat un control… incomplet la partidul Dianei Șoșoacă?!
De la o zi la alta apar noi detalii și suspiciuni cu privire la legalitatea partidului Dianei Șoșoacă. Informațiile au legătură cu adresa Autorității Electorale Permanente, din 13 februarie a.c., semnată de Toni Greblă, din care rezultă ca a fost efectuat un control superficial și parțial pentru perioada anului 2023 la Partidul S.O.S. România cu privire la sumele de bani ce fac obiectul plângerii la DNA. Din conținutul adresei reiese mai mult faptul că AEP nu a dorit să afle adevărul, controlul vizând perioade parțiale, prin punerea la dispoziție a documentelor fix de persoana acuzată, respectiv președintele partidului S.O.S., Diana Șoșoacă, și nu pentru toată perioada anului 2023. Cităm din documentul AEP, pe care chiar Diana Șoșoacă ni l-a pus la dispoziție: „Partidul S.O.S. România a transmis prin e-mail, punând la dispoziție o parte din documentele solicitate pentru anul 2023, iar controlul a vizat și anul 2022.“
„Conform legii nr 334/ 2006, AEP are obligația de a efectua personal aceste controale prin emiterea unei adrese către banca la care partidul are deschis contul, ceea ce nu a făcut și nicidecum nu are voie să se rezume la a solicita doar de la partid aceste documente. Dovada ca Partidul S.O.S. România nu are o situație financiară legală rezultă din raportul de control efectuat de AEP în anul 2024 unde, prin adresa din 23.04.2024, se arată ca Partidul S.O.S. România nu s-a prezentat la solicitarea AEP în vederea efectuării controlului privind legalitatea încasării donațiilor și cotizațiilor, inserându-se o mulțime de nereguli, sancțiuni și confiscări de sume de bani, pe baza verificării contului bancar direct“, a declarat președinta S.O.S. filiala Argeș, avocata Ingrid Alexandrescu
„Dovada că Partidul S.O.S. România nu are o situație financiară legală rezultă din raportul de control efectuat de AEP în anul 2024 unde, prin adresa din 23.04.2024, se arată că Partidul S.O.S. România nu s-a prezentat la solicitarea AEP în vederea efectuării controlului în privința legalității încasării donațiilor și cotizațiilor, inserându-se o mulțime de nereguli, sancțiuni și confiscări de sume de bani, pe baza verificării contului bancar direct“, a adăugat președinta S.O.S. filiala Argeș.
„În concluzie, AEP, prin Toni Greblă, nu a verificat în mod legal conturile Partidului S.O.S. România prin solicitarea extrasezon de cont bancar direct de la banca pentru toată perioada anului 2023, ci i-a dat posibilitatea președintelui partidului S.O.S. România sa se sustragă de la un control real, prin punerea la dispoziție parțial a extrasezon de cont, după cum afirma chiar dânsul, și nu pentru tot anul 2023, fiind evident că partidul, prin președinte, nu avea interes să se autoincrimineze“, a mai spus Ingrid Alexandrescu.
Partidul S.O.S România a pus la dispoziția AEP documentele, în vederea verificării
Ingrid Alexandrescu depune plângere la DNA pe numele lui Toni Greblă
Acest aspect creează o suspiciune asupra modului în care AEP a înțeles să efectueze controlul, prin omiterea verificării extraselor de cont direct de la bancă și nu de la persoana acuzată. Fapt pentru care Ingrid Alexandrescu va merge joi la DNA, pentru a formula plângere pe numele lui Toni Greblă, pentru favorizarea infractorului. În timp ce ANAF a constatat că partidul S.O.S. e inactiv, din punct de vedere fiscal, numai AEP și Toni Greblă au zis că-i ok și că partidul Dianei Șoșoacă este curat ca lacrima.
Toni Greblă și-a mărit, ilegal salariul
Și, pentru că tot am adus vorba despre Toni Grebă, menționăm faptul că nu este prima oară când activitatea sa este pusă sub semnul întrebării. Recent, Curtea de Conturi a constatat că Greblă și-a mărit ilegal salariul.
raportul Curții de Conturi care atestă că Toni Greblă și-a mărit ilegal salariul
Din verificările efectuate a rezultat că începând cu data 30 martie 2023 (data numirii președintelui în funcție), dintr-o eroare de interpretare a prevederilor legale incidente, AEP a stabilit un cuantum eronat al indemnizației lunare pentru funcția de președinte, prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată valabil începând cu data de 01.01.20232, de 3.000 lei, în loc de 2.080 lei, spun auditorii. Calculul eronat al indemnizației lunare a avut incidență, în mod implicit, și asupra cuantumului diurnei zilnice de deplasare care se determină ca procent din indemnizația lunară, potrivit prevederilor art. 102 alin. (8) din Legea nr. 208/20.07.2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente și ale art. 25 din Regulamentul de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, aprobat de Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, aflat în vigoare în anul 20233. În contextul prezentat, au fost efectuate plăți necuvenite în sumă de 118.830 lei de la Titlul I„Cheltuieli de personal”, raportate prin Contul de execuție bugetară, având ca efect supradimensionarea în mod corespunzător a indicatorului „Cheltuieli cu salariile și contribuțiile aferente angajaților”, raportat prin Contul de rezultat patrimonial din situațiile financiare ale anului 2023
Greblă și-a asumat că va restitui sumele încasate ilegal
În timpul misiunii de audit financiar, prin Ordinul președintelui nr. 552/28.03.2024 cu aplicabilitate de la data de 01.03.2024, conducerea AEP a aprobat un nou cuantum al indemnizației lunare pentru funcția de președinte, însă și acesta a fost stabilit în mod eronat prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară în sumă de 2.350 lei (prevăzut ca excepție de art. 1 alin. (2) din HG nr. 937/2018), în loc de 2.080 lei. Președintele AEP s-a angajat să restituie (prin angajament de plată) suma netă de 70.132 lei, însă această sumă a fost stabilită eronat întrucât reprezintă diferența dintre indemnizația lunară calculată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 3.000 lei și cea determinată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 2.350 lei, în loc de 2.080 lei așa cum este prevăzut de lege.
Cum și-a explica Greblă… majorarea salariului
„În ziua în care am venit preşedinte la AEP am semnat nişte ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă şi sunt împuterniciţi să semneze documente în relaţia cu băncile, alte câteva tipuri de ordine care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizaţiei preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente. Mi-a fost adus, cum mi-au fost aduse şi celelalte ordine, având pe spate cinci semnături ale şefilor direcţiilor respective: Direcţia Juridică, Direcţia de Resurse Umane, Direcţia Financiară şi ordinul contrasemnat de secretarul general al Autorităţii Electorale Permanente. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizaţiile demnitarilor erau îngheţate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea: „cu condiţia să-şi desfăşoare acelaşi fel de activitate în aceleaşi condiţii”. Secretarul general şi colegii mei, ceilalţi care dispuneau, au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate şi că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să ţină cont de această îngheţare a salariului minim la nivelul anului 2019„, a afirmat Toni Greblă, într-o conferință de presă.
Acestea fiind spuse, așteptăm o reacție din partea Dianei Șoșoacă, președintele SOS România, europarlamentar și… asiprant la poziția de președinte al României. De asemenea, așteptăm și punctul de vedere al lui Toni Greblă.