Primăria Constanța nu mai are consilieri juridici și apelează, din nou, la case de avocatură care să preia din valul de litigii pe care municipalitatea le are pe rol. Concret, vorbim despre achiziția de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor municipiului… sigur, dacă aleșii locali își vor da acordul. Precizăm că Departamentul Juridic din cadrul Primăriei Constanța are, în prezent, 7 angajați, plus șeful de birou, restul posturilor până la 18 fiind vacante sau temporar vacante. Pentru serviciile avocaților, Primăria Constanța va plăti peste 3 milioane de lei.
Administrația locală Constanța a demarat procedurile în vederea contractării serviciilor de apărare a intereselor municipiului Constanța prin primar, ale primarului municipiului, ale Consiliului Local și/sau ale funcționarilor publici. Având în vedere numărul mare de litigii, termene de judecată și elaborarea și redactarea actelor juridice au condus la necesitatea achiziționării serviciilor.
Cele două proiecte urmează să fie supuse la vot în ședința din data de 30 septembrie a.c.. În prezent, Serviciul Juridic cuprinde 18 posturi de consilieri juridici, dintre care activează un număr de 7 consilieri și un șef de serviciu, restul posturilor fiind 5 vacante, 3 temporar vacante și 2 posturi suspendate pe perioadă determinată.
cele două proiecte de hotărâre care urmează să fie votate
Valoarea estimată a contractelor este de 1.106.450 de lei și 2.102.450 de lei. Contractele se vor încheia pe o perioadă de 2 ani.
De ce nu mai are Primăria Constanța consilieri juridici?
În referatul de aprobare, administrația locală specifică faptul că posturile vacante sau temporar vacante sunt consecința concediilor medicale pentru creștere copil până la vârsta de 2 ani, încetare raporturi de serviciu etc. Dat fiind faptul că numărul de litigii este mare, elaborarea și redactarea actelor juridice și restul atribuirilor consilierilor necesită contractarea serviciilor.
Obiectul contractelor
Obiectul contractului constă, dar nu se limitează doar la: asistarea sau reprezentarea părții la mediere/conciliere; servicii de asistență și consultanță juridică, anticipat sau în vederea pregătirii procedurii judiciare, în cazul în care există indicii concrete și o probabilitate ridicată ca speța ce face obiectul contractului să facă obiectul unor noi astfel de proceduri, formulare răspuns la plângere prealabilă, formulare plângeri penale; servicii de consultanță juridică în contencios administrativ, civil și penal/opinie; acțiuni în domeniul contenciosului administrativ, precum, dar fără a se limita la: anulare/suspendare act administrativ, contestație act administrativ, obligația de a face – emitere act administrativ, eliberare un alt înscris sau efectuarea unei anumite operațiuni administrative, excepție nelegalitate act administrativ, sancțiune pentru neexecutare hotărâre, aplicare penalități, amendă, daune interese, daune morale, comunicare informații de interes public Legea nr. 544/2001, refuz soluționare cerere, ordonanță președințială, alte cereri în contencios administrativ; acțiuni având ca obiect alte cereri: revocare donație, rezoluție contract vânzare-cumpărare, hotărâre care să țină loc de act autentic, refuz soluționare cerere, sechestru judiciar; acțiuni în drept penal în care municipiul Constanța este parte vătămată/parte civilă, redactare plângeri împotriva rezoluției procurorului; servicii juridice de consultanță asistență și reprezentare juridică cu Cabinet de Avocat, în vederea apărării intereselor municipiului Constanța prin Primar, ale Primarului municipiului Constanța, ale Consiliului Local al municipiului Constanța și/sau ale funcționarilor publici cu privire la modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu.