După lupte îndelungate purtate în instanță cu secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera indemnizațiilor de limită de vârstă, acestea fiindu-le retrase ca urmare a procedurii rapide din 2021 și adoptării legii de atunci în regim de urgență, foștii parlamentari, inclusiv din Constanța, pornesc din nou războiul. „Specialii” au luat din nou calea instanțelor, solicitând despăgubiri ce constau în plata onorariilor plătite către avocați în procesele cu Camera Deputaților și Senatului, dar și plata dobânzilor legale penalizatoare aplicate indemnizaţiei pentru limita de vârstă datorate în perioada februarie 2021- iunie 2022, de la scadenţa fiecărei obligații până la data plăţii efective precum și a actualizării cu rata inflației. Printre cei care au îngroșat rândurile reclamanților se numără și Stelian Duțu, fostul președinte al CJ Constanța, sau Albu Gheorghe, fost prefect.
Zeci de foști demnitari au pretenții de la Camera Deputaților și de la Senat, după ce au fost lăsați fără pensiile speciale. Povestea este una mai veche, de vreo trei ani, și a ținut, mult timp, primele pagini ale ziarelor. Stelian Duțu, Albu Gheorghe, ambii din Constanța, alături de Silviu Prigoană și alți parlamentari au deschis acțiune la Tribunalul București, prin care cer… repararea prejudiciului material produs prin emiterea ordinelor de încetare a plătii indemnizațiilor.
Ca să ne amintim contextul, precizăm că aceștia au exercitat o funcţie de demnitate publică în Parlamentul României astfel că, odată cu încetarea mandatului de deputat/senator şi îndeplinirea condițiilor legale cu privire la vârsta standard de pensionare, au dobândit dreptul la pensia specială. Ulterior, urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 7/2021 prin care au fost abrogate art. 49 şi 50 din Legea nr. 96/2006, le-au fost comunicate de către Secretarul General al Camerei Deputaților, respectiv, după caz, al Senatului, ordinele de încetare la plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, potrivit cărora începând cu data de 27.02.2021 încetează plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă.
Au solicitat instanţelor de judecată anularea ordinelor de încetare la plată, precum şi sesizarea Curţii Constituționale pentru constatarea neconstituționalității Legii nr. 7/2021, ca act normativ ce a reprezentat temeiul legal care a stat la baza emiterii ordinelor de încetare la plata indemnizațiilor. Prin Decizia Curţii Constituționale nr. 261/05.05.2022 publicată în Monitorul Oficial al României, instanţa de contencios constituțional a declarat neconstituţională Legea nr. 7/2021, în ansamblul ei, act normativ ce a reprezentat temeiul legal care a stat la baza emiterii ordinelor contestate. Totodată, urmare a constatării neconstituționalității actului normativ în temeiul căruia au fost emise actele deduse judecăţii, în timpul soluţionării acţiunii în anularea acestora, a dispărut suportul legal în considerarea căruia aceste acte au fost emise, astfel încât instanţele de judecată au dispus anularea ordinelor de încetare a plății indemnizațiilor.
Reprezentarea şi asistența juridică pe tot parcursul judecăţii dosarelor având ca obiect anularea ordinelor de încetare la plată, atât în primă instanţă, cât şi în apel, a presupus efectuarea unor cheltuieli de judecată ce nu au fost recuperate până în prezent de către parlamentari. Mulți dintre ei, câteva zeci la număr, printre care și Duțu și Albu, au semnat contractele de asistență juridică cu o casă de avocatură din București, părţile stabilind atât un onorariu forfetar, cât şi un onorariu de succes stabilit la nivelul unei indemnizaţii minime nete, dar nu mai puţin de 4.600 lei + TVA pentru fiecare în parte.
Cheltuielile de judecată nu au fost recuperate în cadrul acestor dosare, parlamentarii rezervându-ne dreptul de a le solicita pe cale separată. Așa că au bătut la ușa Tribunalului București, acțiunea ce are ca obiect pretenții fiind depusă pe 5 septembrie a.c.
De precizat faptul că, într-un alt dosar, separat, la Tribunalul Constanța, alți parlamentari sau foști, printre care Tudor Baltă sau Ștefan Mihu, se judecă pentru anularea ordinului de mai sus. Dosarul e pe rol de mai bine de un an și are termen pe 4 octombrie, atunci când se va da și pronunțarea.