Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, se va afla din nou în fața instanței. De data aceasta, după nenumăratele termene de judecată, fostul președinte CJC și-ar putea afla sentința definitivă, (termenul va avea loc pe 27 septembrie), în dosarul Geotop. Amintim că la începutul anului 2010 , fostul vicepreședinte a fost inculpat alături de Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul CJ Constanţa, şi de omul de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001, pentru așa-zisele lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, producând o fraudă în dauna bugetului județean, în valoare totală de 11.621.345,49 de lei. Mai mult decât atât, tot la data de 27 septembrie 2024, pe lângă dosarul Geotop, Constantinescu mai are un termen într-un alt dosar de corupție privind efectuarea unor lucrări ilegale la Herghelia Mangalia și pe malul Lacului Corbu, două obiective care nu aparțin Consiliului Județean Constanța.
Este bine știut faptul că Nicușor Constantinescu mai are de așteptat până când va scăpa din spatele gratiilor. Dosarele în care a fost acuzat de procurori, de diferite infracțiuni, îl urmăresc și astăzi pe fostul președinte al Consiliului Județean. De exemplu, unul dintre cazurile care l-a consacrat în lumea infracțională este cel al Geotop-ului. Acesta a început în anul 2010, când zeci de primari din județul Constanța erau chemați la audieri de către procurorii DNA care îl suspectau de fapte de corupție pe Nicușor Constantinescu .
Procurorii DNA spun că, în perioada iulie 2007- aprilie 2013, Constantinescu și Titi Cenușă, fostul arhitect-şef din cadrul CJ Constanţa, prin acțiuni concertate, au făcut în așa fel încât lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa să fie atribuite preferențial către SC Geotop 2001, mai exact către Ioan Ichim, fost administrator al societăţii. Astfel, s-a produs o fraudă în dauna bugetului județean, prin efectuarea de plăți nelegale, în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene), altele prin intermediul a 45 de primării.
În anul 2013, cei trei au devenit inculpați, oficial, și anchetați de DNA București. În anul 2016, dosarul „Geotop” ajungea de la Structura Centrală la DNA Constanța, iar în numai șase luni, procurorii de la malul mării au reușit să finalizeze rechizitoriul și să-l trimită în instanță. Numai că au trecut 8 ani și aproape 100 de termene s-au scurs, iar dosarul este încă pe fond, la Tribunalul Constanța. Nicușor Constantinescu va ajunge pe 27 septembrie în fața instanței care s-ar putea pronunța în speța de mai sus. Oricare ar fi hotărârea, ea va fi definitivă.
Interesant este că în momentul trimiterii în judecată a dosarului „Geotop“ s-au scurs opt ani și 85 de termene stabilite de judecători. Iar la cum decurg lucrurile, Constantinescu s-ar putea să mai aștepte 4, 5 ani până la definitivarea deciziei.
Tot pe 27 septembrie, instanța s-ar putea pronunța în dosarul Herghelia
Cel de-al doilea dosar, care urmează să aibă termen tot pe 27 septembrie a fost înregistrat în ianuarie 2021. Acesta a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța, Constantinescu fiind acuzat de procurori că ar fi efectuat lucrări ilegale la Herghelia Mangalia și pe malul Lacului Corbu, două obiective care nu aparțin Consiliului Județean Constanța. Potrivit procurorilor, lucrările au fost efectuate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța și care era condusă de Adrian Gâmbuțeanu, un apropiat al lui Nicușor Constantinescu.
Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP
Mai mult decât atât, fosta RAJDP ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată, firmă care la acea vreme, ar fi cedat o parte din lucrări către o societate condusă de fiul unuia dintre angajații instituției, care superviza lucrările. Procurorii DNA Constanța au calculat un prejudiciu de peste 1 milion de euro, iar CJC a transmis magistraților că se va constitui parte civilă în dosar.
Acestea fiind spuse, timpul nu a fost prea prielnic pentru fostul președinte al CJ. Cele două dosare ce urmează să se finalizeze nu fac decât să-i răpească orice speranță de a vedea lumina în afara penitenciarului Poarta Albă.