Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confruntă cu prețuri triple la legume!

DISTRIBUIE

Toamna a sosit, iar gospodinele din întreaga țară au început pregătirile pentru murăturile de iarnă, o tradiție românească bine cunoscută. Însă, anul acesta, bucuria de a umple cămările cu legume conservate este umbrită de creșterea spectaculoasă a prețurilor la zarzavat. Ardeiul kapia și ardeiul gras se vând cu 10 lei pe kilogram, vinetele au ajuns la 6 lei, iar castraveții, esențiali pentru rețetele de murături, se vând cu 7 lei pe kilogram. Gospodinele resimt impactul financiar, în timp ce comercianții par să profite de această cerere masivă din piață.

ardei Kapia, 9,90 lei / kg., vinete 5,90 lei / kg., roșii 9,90 lei / kg.

Zarzavatul a devenit, toamna aceasta, un lux

În plin sezon de pregătire a murăturilor, piețele din România au înregistrat o creștere spectaculoasă a prețurilor la zarzavaturi. Legume esențiale pentru cămările gospodinelor, precum ardeiul kapia și ardeiul gras, au ajuns să coste 10 lei pe kilogram, vinetele se vând cu 6 lei pe kilogram, iar castraveții au urcat până la 7 lei pe kilogram.

Practic, prețurile s-au dublat, în unele cazuri chiar triplat față de cât costă kilogramele acestor legume în mod normal. Gospodinele spun că, de-obicei, cumpără kilogramul de roșii și ardei cu 5 lei, castraveții și vinetele cu 2-3 lei. Această majorare a prețurilor vine într-un moment în care cererea este extrem de mare, iar producătorii și comercianții speculează sezonul de murături pentru a-și crește profiturile.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! gospodinele se confruntă cu prețuri triple la legume 

Piața este plină de oameni care cumpără aceste legume pentru a pregăti tradiționalele conserve de iarnă, însă mulți consumatori sunt surprinși de prețurile actuale. Comparativ cu anul trecut, prețurile sunt aproape triple, o situație care a generat nemulțumiri și suspiciuni că vânzătorii profită excesiv de sezonul ridicat.

Factori ce influențează creșterea prețurilor

Vânzătorii justifică această explozie a prețurilor printr-o serie de factori externi, cum ar fi scumpirea carburanților, creșterea costurilor de producție și transport, dar și fluctuațiile climatice care au afectat producția locală. Totuși, o parte semnificativă din această creștere poate fi atribuită speculei comercianților, care sunt conștienți că oamenii sunt dispuși să plătească mai mult în această perioadă, pentru a-și asigura proviziile pentru iarnă.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Piața Agroalimentară 4-5, Constanța

„Prețurile sunt exagerat de mari față de anul trecut. În fiecare toamnă, știm că prețurile cresc, dar de data aceasta parcă s-a exagerat”, spune un cumpărător din Constanța, care a renunțat să mai cumpere cantități mari, optând pentru cantități mai mici, sperând că prețurile vor scădea pe măsură ce trece sezonul.

Murăturile, o tradiție costisitoare

Tradiția românească a murăturilor implică achiziționarea unor cantități mari de zarzavat pentru a pregăti conservele necesare pe timpul iernii. Cu toate acestea, odată cu creșterea prețurilor, multe familii vor fi nevoite să își reducă semnificativ cantitățile cumpărate sau să caute alternative mai accesibile.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! prune uscate, 19.,90 lei / kg., ardei kapia 6,90 lei / kg.

10 lei un kilogram de roșii?!

Deși prețurile au crescut și la producătorii locali, unii comercianți din piețele mari profită de această cerere masivă pentru a majora nejustificat prețurile. În timp ce unii dintre aceștia susțin că scumpirile sunt justificate de costurile de producție și transport, consumatorii sunt de părere că există o diferență semnificativă între creșterile reale și prețurile practicate în piață.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! ardei gras, 9,90 lei / kilogram

Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

În contextul actual, tot mai mulți consumatori observă că prețurile zarzavaturilor din piețe sunt tot mai mari, iar oferta de legume proaspete de calitate este adesea limitată. Acest lucru i-a determinat pe mulți să se orienteze către variante mai convenabile și accesibile, disponibile în magazine sub formă de produse conservate. De exemplu, un borcan de ardei jalapeno murați poate fi achiziționat cu 12 lei, iar un borcan de gogoșari murați costă doar 10 lei.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

Pentru cei care preferă murăturile, castraveciorii murați sunt la prețul de 24 de lei borcanul, însă există și oferte mai avantajoase, cum ar fi castraveții în oțet care costă doar 6 lei borcanul la promoție.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

Zacusca, un preparat tradițional extrem de apreciat, este disponibil la prețul de 13 lei, iar murăturile asortate se găsesc la 18 lei borcanul. Astfel, cumpărăturile din supermarket devin o soluție mai comodă și mai economică decât prepararea acestor produse în casă sau achiziționarea legumelor proaspete din piață, unde prețurile au crescut considerabil. Conservatele oferă nu doar o soluție rapidă, dar și o economie considerabilă de timp și bani, ceea ce îi face pe mulți să le prefere.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

Pe lângă faptul că produsele conservate din magazine sunt mai accesibile și economisesc timp, gustul acestora s-a îmbunătățit considerabil de-a lungul anilor, ajungând să fie din ce în ce mai asemănător cu cel al preparatelor făcute în casă. Industria alimentară a evoluat rapid, adoptând tehnologii și rețete care păstrează aromele autentice și calitatea ingredientelor. 

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

Astfel, multe conserve din comerț, fie că este vorba despre murături, zacuscă sau castraveți în oțet, oferă o experiență gustativă foarte apropiată de cea tradițională, de parcă ar fi fost pregătite manual, în propria bucătărie. Această transformare a industriei face ca tot mai mulți consumatori să renunțe la procesul de conservare în casă și să opteze pentru soluțiile din magazine, fără să facă mari compromisuri în ceea ce privește gustul sau autenticitatea produselor.

Zarzavatul, luxul toamnei. Gospodinele se confrunta cu preturi triple la legume! Produsele conservate din supermarketuri, variantă mai convenabilă

Așadar, sezonul murăturilor devine din ce în ce mai costisitor, iar pentru gospodinele care obișnuiau să facă rezerve pentru toată iarna, această creștere de prețuri reprezintă o adevărată provocare financiară.

DISTRIBUIE

Știri recente

Trei trenuri, nevoite să staţioneze după ce mecanicul unei locomotive a văzut un cadavru pe linia ferată, pe o rută de cale ferată din...

Trei garnituri feroviare care circulă pe rute din sudul ţării sunt nevoite să staţioneze, sâmbătă seară, după ce mecanicul unei locomotive a văzut cadavrul...

Serie A: Parma lui Cristian Chivu a cedat la limită în deplasare, 0-1 cu Udinese

Echipa italiană Udinese a învins sâmbătă seara, pe teren propriu, scor 1-0, gruparea Parma, antrenată de tehnicianul român Cristian Chivu, în etapa a 27-a...

La Liga: Atletico Madrid – Athletic Bilbao 1-0

Echipa spaniolă Atletico Madrid a dispus sâmbătă seara, pe teren propriu, scor 1-0, de formaţia Athletic Bilbao, în etapa a 26-a din La Liga. ...

Folosirea sistemului VAR este menţinută în Norvegia, în ciuda opiniilor negative ale cluburilor profesioniste

Fotbalul norvegian a votat sâmbătă pentru a decide dacă să elimine sau nu utilizarea VAR. Cluburile profesioniste s-au pronunţat în favoarea încetării utilizării sistemului,...

Intervenţie dificilă a salvatorilor, după ce trei bărbaţi au căzut sub gheaţă într-un lac de acumulare din Botoşani, la 200 de metri de mal....

Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au intervenit, sâmbătă, în judeţul Botoşani, pentru recuperarea a trei bărbaţi care au au...

Alte Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CONTACTEAZĂ-NE