A.V., V.S., R.D. 17 septembrie 2024 | 15:07 374
Marți, 17 septembrie a.c., are loc dezbaterea publică privind majorările și introducerea de noi taxe pe care Primăria Constanța vrea să le impună începând cu anul 2025. Dezbaterea se desfășoară în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ.
În cadrul dezbaterii se abordează subiectul proiectului privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului. Modificările includ taxa nouă de 200 de lei pe an dacă deții unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului; majorarea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare de la 255 la 600 de lei; o nouă taxă de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice, care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului.
Primarul propune și proiectul privind stabilirea taxei de salubrizare de 20 de lei pe lună de persoană.
Video 1:
„Noi am primit nemulțumirile dumneavoastră și am venit să discutăm, pentru a lămuri problemele”, a spus primarul Vergil Chițac.
La dezbatere participă și Stelian Ion.
Vergil Chițac: „Ne-ați făcut un proces de intenție; cândva am făcut-o deoarece constănțenii sunt mai puțin vigilenți. Legea nu ne dă un termen. Nu putem face bugetul anul viitor. Noi eram ultimul municipiu care avea taxa de salubrizare. Pot să pun și eu altfel problema? Noi nu vrem să mai subvenționăm, pentru că un primar care chiar crede că este un primar de dreapta este împotriva subvențiilor. Aceasta ne-a adus pe minus. Toate subvențiile astea fac ca, în prezent, după 3 trimestre, să avem 280 de milioane de lei. Deși nu sunt un om de stânga, cred că sunt oameni care au nevoie de asta. Cristina vă poate spune mai multe. Eu aș vrea să subvenționăm căldura celor care au nevoie de ea, însă legislația României nu ne permite.”
Vergic Chițac, primarul orașului Constanța
Video 2:
Vergil Chițac: „Am descoperit că trotuarele erau prevăzute în proiect ca fiind din asfalt. Acolo unde sunt trotuare, există rețele. Mai degrabă, plecând de la Dobrogea spre Dacia, era prevăzut un zid vertical între nivelul parcului și al străzii. Dacă nu l-am fi făcut, ar fi trebuit să cadă. Creșterea aceasta a fost și din cauza inflației, deoarece statul a dat voie. Exagerările acestea au un rol politic, însă nu puteți nega că am urcat de la 100 de milioane la 300 de milioane.”
Video 3:
„E un subiect delicat salubrizarea și ne interesează pe toți să avem un oraș curat. Dar în explicația dumneavoastră nu se găsește o soluție. Așa încât această creștere pare nejustificată, bruscă. În buzunarul constănțeanului, acest lucru este considerat o creștere. Tot mai mulți constănțeni vor să vadă că pubelele sunt spălate și puse la dispoziție. În multe cartiere nu sunt oferite aceste condiții. Avem nevoie de acele unități economice, care contra cost preiau PET-urile. Administrația publică trebuie sa facă ceva în legătură cu asta, este o obligație legală. Vrem străzi mai curate, vrem să se spele în anumite zone ale acestui oraș. Există ghene insalubre pe care le-am văzut cu toții. Această creștere o sa aibă un efect invers. Dacă oamenii plătesc de 2-3 ori mai mult, ei nu o să mai fie atenți la ceea ce aruncă”, a relatat Stelian Ion.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.