Proiectul Neptun Deep: Construcţia platformei de producţie este în grafic

DISTRIBUIE

Proiectul Neptun Deep progresează conform planului, în vederea primelor livrări de gaze naturale în 2027 și care vor contribui la securitatea energetică a României, a anunţat OMV Petrom, operator în cadrul proiectului.

Conform sursei, au început lucrările de construcţie pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie Neptun Alpha, ce se realizează la şantierul din Italia. În prima parte a acestui an a început construcţia pentru suprastructura platformei de producţie, pe şantierul din Indonezia.

„Acest proiect va contribui la siguranţa aprovizionării cu energie pentru noi toţi. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiţii de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a ţării”, afirmă reprezentanții OMV Petrom.

„Construcţia platformei de producţie Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două şantiere Saipem, aflate în Indonezia şi Italia. Ne aşteptăm să o instalăm în 2026, urmând ca ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcţiune şi integrarea sistemelor de producţie şi a conductelor subacvatice. Cu aceste activităţi suntem în grafic pentru începerea producţiei de gaze naturale în 2027”, menționează  responsabili pentru Explorare şi Producţie din cadrul companiei.

Structura-suport este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălţime de aproximativ 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătraţi şi va cântări peste 7.000 de tone. Pe această structură va fi montată partea superioară a platformei.

„Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri şi face parte din infrastructura necesară pentru producţia zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud. Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către ţărm (~160 km) şi staţia de măsurare a gazelor la Tuzla”, se mai precizează în comunicat.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii având o cotă de participaţie de 50%. Investiţiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde de euro.

Producţia a fost estimată la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori.

Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: OMV Petrom

DISTRIBUIE

Știri recente

Președinte AEP: Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura pentru prezidențiale

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

CONSTANȚA: Marinar dispărut de la bordul unei nave acostate în Port, căutat de scafandrii ARSVOM

În urma solicitării MRCC, nava SAR Artemis a ARSVOM și o echipă de scafandri s-au deplasat în dana 120 a Portului Constanța, pentru a...

BEC a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la prezidențiale

Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă, duminică seara, înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României, decizia fiind publicată pe site-ul...

TULCEA: Un TIR a luat foc pe DN 22. Traficul rutier este oprit spre Isaccea

UPDATE: Detașamentul de Pompieri Tulcea fost alertat prin apel la numărul unic de urgență 112 despre faptul că, la intrare în localitatea Isaccea, județul Tulcea,...

FOTO | Clubul Rotary Cetatea Tomis a reunit aproximativ 200 de participanţi la Crosul Copiilor

Astăzi s-a desfășurat cea de-a doua ediţie a Crosului Copiilor, organizată de Clubul Rotary şi Interact Cetatea Tomis Constanţa. Evenimentul, desfăşurat la Neptun, a...

Alte Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CONTACTEAZĂ-NE