România se află sub alertă de vreme extremă, fiind emise coduri galben, portocaliu și roșu de furtuni violente și cantități de precipitații ce pot ajunge la 100 de litri pe metru pătrat, amplificând riscul de inundații, îndeosebi în sudul și în jumătatea estică a țării.
Meteorologii ANM au emis astăzi un Cod Roșu de ploi torențiale pentru județul Galați, grav afectat de inundațiile devastatoare din 14 septembrie, iar hidrologii INHGA au instituit Codul Roșu de inundații, valabil începând de luni, de la miezul nopții, până marți, la ora 10.00. Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut și Siret, în județele Vaslui și Galați. Avertizarea Cod Roșu presupune risc de inundații majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport și exploatarea construcţiilor hidrotehnice, atrag atenția hidrologii.
De asemenea, de astăzi, de la ora 12.00, până luni, la ora 23.00, este în vigoare un Cod Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău. Același cod este activ și în intervalul 29 septembrie, ora 20.00 – 1 octombrie, ora 18.00, pe râuri din bazinele hidrografice Prut, Jijia, Bârlad, Siret și râurile din Dobrogea.
Totodată, un Cod Galben este valabil de la ora 12.00, până luni, la aceeași oră, pentru râuri din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega și Timiș, iar în intervalul 29 septembrie, ora 12.00 – 1 octombrie, ora 23.00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei și Dobrogei.
Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare. Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.
În contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de ANM și INHGA pentru prevenirea apariției unor efecte negative sau diminuării intensității acestora, a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coodonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea atentă și permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de necesitate; a fost crescută capacitatea operațională la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu; a fost dispusă verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor; a fost asigurat serviciul de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale; au fost dislocate echipaje de intervenție în zonele de risc și s-a dispus prealertarea echipajelor aeriene.
Autoritățile continuă să monitorizeze evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând să ia măsuri adaptate zonelor afectate.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat în teren, a explicat care sunt motivele de îngrijorare: „Astăzi, la noapte și mâine vom avea precipitații foarte mari, avem jumătate din țară sub cod portocaliu. Îngrijorător este timpul foarte scurt în care e posibil să cadă o cantitate mare de precipitații. Această prognoză ne obligă să fim în alertă, de aceea mă asigur că toată lumea e la datorie indiferent de oră, că toate instituțiile sunt bine coordonate: autorități publice locale, colegii de la Apele Române, de la inspectoratele pentru situații de urgență și multe alte instituții. Ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. Am mare încredere în cei care sunt pe poziții. (…) Voi încerca să ajung în cât mai multe zone în care colegii mei lucrează. (…) Ne dorim ca la finalul acestei perioade să constatăm că am diminuat la maximum posibilele pagube și să nu pierdem nicio viață”.
Ciclonul Ashley lovește mai întâi în zona de vest, o parte din Transilvania și din Oltenia, urmând ca până luni să acopere toată jumătatea estică a țării, inclusiv Capitala și județul Ilfov.
Fenomenele prognozate, ploi abundente și intensificări ale vântului, vor fi de amploare, avertizează Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, care atrage atenția că oamenii trebuie să se protejeze și să respecte indicațiile autorităților. Un prim mesaj RO-Alert a fost emis deja.
Purtătorul de cuvânt ISU București-Ilfov, Daniel Vasile: „Nu va fi un eveniment cu care ne-am mai confruntat. Va fi un eveniment atipic, care poate avea consecințe foarte mari. Recomandarea noastră este să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare. Rămâneți acasă, rămâneți în siguranță, puneți-vă la adăpost, anunțați și persoanele apropiate că urmează să se producă un eveniment deosebit, care în alte țări deja a provocat consecințe însemnate. Pentru persoanele care urmează să se întoarcă la București sau care pleacă din Capitală, luați în calcul că distanțele pot fi parcurse pe o durată mult mai mare de timp. Respectați indicațiile pe care le primiți de la autorități. (…) Totodată, dacă se emite un mesaj de tip RO-Alert, să luați măsuri de protecție, așa cum vor fi precizate în aceste mesaje de avertizare. Dacă aceste fenomene meteo caracterizate de ploi abundente vor fi urmate, așa cum este estimat, și de intensificări ale vântului, protejați-vă. Aveți în vedere că se pot desprinde panouri publicitare, stâlpi de electricitate, fire și conductoare electrice, elemente de construcții care vă pot răni.”
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: REUTERS