Fondatoarea mişcării ecologiste Drinkable Rivers, Li An Phoa, invită publicul să i se alăture în expediţia ‘Drinkable Danube Walk’, derulată în perioada 18 septembrie – 11 octombrie, în România, în cadrul proiectului ‘Danube4All’.
Expediţia a început în satul Jurilovca, unde participanţii la expediţie au fost întâmpinaţi atât de autorităţile locale, cât şi de elevi ai şcolii din localitate, profesori, cercetători, studenţi, reprezentanţi ai Institutului GeoEcoMar, precum şi specialişti implicaţi în proiectul ‘Danube4All’.
‘Am ales trei secţiuni diferite ale Dunării. Aici zona este importantă, datorită conexiunii dintre fluviu şi mare. Foarte multă lume vine aici să se bucure de locuri, mulţi oameni depind de aceste locuri şi este o zonă în care toate se împletesc. Din acest motiv am ales să începem expediţia din această zonă’, a declarat Li An Phoa.
În fiecare dimineaţă, membrii expediţiei se întâlnesc cu elevii şcolilor generale din comunităţile în care se află, apoi pornesc spre următoarea destinaţie.
‘În această dimineaţă (vineri dimineaţa – n.r.), în Sarichioi, am înţeles că cei mici înoată în lac, patinează iarna, pe lac, iar unii chiar cad în apă. Am început să realizăm că avem experienţe legate de apă, că suntem dependenţi de apă şi că apa este foarte importantă pentru viaţa noastră, dar tindem să nu conştientizăm acest lucru. Poate nu aici, pentru că aici o folosim pentru turism sau pescuit, dar în general tindem să percepem apa ca fiind un bun garantat, chiar dacă este cel mai important lucru de care avem nevoie în fiecare zi’, a afirmat Li An Phoa.
Pentru participanţii la expediţie, unii dintre ei aflaţi la prima experienţă de acest gen, plimbarea de cel puţin 10 kilometri pe zi este o plăcere.
‘E primul eveniment de acest fel la care particip. A fost foarte interesant până acum. Pe lângă locurile frumoase pe care le-am văzut plimbându-ne, am cunoscut şi oameni foarte faini care au aceleaşi valori şi scopuri în viaţă. În prima zi, am mers 25 de kilometri, ieri (joi – n.r.) 10 kilometri, iar astăzi (vineri – n.r.), 18 kilometri. Pentru mine e uşor, iar localnicii sunt foarte prietenoşi’, a afirmat una dintre participante, Ioana Dobrescu.
Vineri, membrii caravanei ‘Drinkable Danube Walk’ vor ajunge în satul Iazurile, iar prima parte a expediţiei se va încheia luni, 23 septembrie, în amenajarea Carasuhat din comuna Mahmudia.
‘În ultimii 10 ani, am mers peste 20.000 de kilometri în multe locuri din lume. Aici încă mai avem foarte multe comori, este o diversitate de specii atât de mare, iar dacă realizăm ce înseamnă această bogăţie, vom începe să avem grijă de ea. Aşa că, vă rog, veniţi alături de noi’, a afirmat Li An Phoa.
A doua parte a expediţiei va începe joi, 26 septembrie, la Grojdibodu, judeţul Olt, şi se va încheia pe 4 octombrie, la Bistreţ, judeţul Dolj, iar ultima parte a expediţiei se va desfăşura în perioada 7-11 octombrie, în judeţul Mehedinţi, pe traseul Gogoşu-Orşova.
Proiectul ‘Danube4All’, finanţat din fonduri europene prin programul Horizon Europe, are ca obiectiv dezvoltarea unui plan de acţiune pentru restaurarea bazinului Dunării şi este derulat de 48 de parteneri din zece state.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu