Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța mai poate fi vizitat doar astăzi, 15 septembrie, la sediul din Piața Ovidiu, înainte de închiderea pentru reabilitarea clădirii.
„Ultima noapte în Piața Ovidiu”, o acțiune de rămas-bun înainte ca edificiul ce găzduiește MINAC să intre în proces de reabilitare, se desfășoară și astăzi, muzeul fiind deschis gratuit până la ora 17.00.
Ateliere pentru copii, istoria spusă pe înțelesul tuturor, proiecții de filme documentare și prezentări inedite, scene de reconstituire istorică și ghidaje sunt oferite de către specialiștii și partenerii proiectului.
Ieri, sute de constănțeni și turiști, de toate vârstele, au trecut pragul îndrăgitei instituții de cultură, în prima zi a acțiunii, la îndemnul organizatorilor:
„Dacă vreți să scriem împreună o pagină din istoria MINAC, dacă iubiți istoria, dacă ați trecut vreodată pragul MINAC, dacă v-ați oprit, preț de câteva secunde, pentru a admira clădirea monumentală, dacă vreți să mai vedeți o dată piesele excepționale din tezaurul nostru, dacă doriți un selfie cu Șarpele Glykon (piesă unică în lume), cu Fortuna cu Pontos, cu zeița Nemesis, cu Gânditorul de la Hamangia, cu “mormântul prințesei” sau cu alte artefacte de valoare inestimabilă… atunci, destinația dumneavoastră, de neratat, trebuie să fie MINAC!
După 47 de ani, luni, 16 septembrie, expoziția permanentă a celui mai cunoscut muzeu dobrogean se va închide, întrucât edificiul ce găzduiește MINAC, monument istoric, va intra într-un amplu proces de restaurare. Povestea noastră însă va continua, pentru o perioadă, într-o nouă clădire, cu o expoziție permanentă care va grupa cele mai frumoase piese din patrimoniul de peste 400.000 de piese al MINAC, iar apoi, sperăm cât mai repede, din nou în sediul emblematic din Piața Ovidiu.
Parteneri în aceste zile ne sunt: Asociația pentru Patrimoniu Pontos, Asociația Culturală Poveștile Mării Negre, Cercetașii României Ovidius și bleuMarin Constanța, Asociația Historia Renascita. Vă așteptăm cu drag!”
Redactor: Adina Sîrbu