Primul lungmetraj din România, în care persoanele surde și limba semnelor române se află în prim-plan, se va lansa în primăvara următoare și va oferi o poveste de viață despre două lumi și culturi diferite, care se intersectează în moduri neașteptate.
Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR) a organizat, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, castingul pentru rolurile principale și secundare oferite actorilor cu deficiențe de auz, în prima producție cinematografică de lungmetraj care va evidenția limba semnelor române – limba maternă a comunității surzilor din România.
După o analiză amănunțită, ANSR alături de regizorul Octavian Iacob și echipa de proiect au acordat rolurile principale pentru personajele surde lui Jeni Ion și Eduard Iacovache, doi tineri apreciați și binecunoscuți în comunitatea surzilor din țara noastră. Jeni o va interpreta pe Alexia, angajata unei mari companii, în vreme ce Eduard va fi Sergiu, colegul ei de muncă și un bun prieten, membru într-o familie puternică, dar și trecută prin încercări. Mihai, cel de-al treilea personaj-cheie, un tânăr auzitor, inteligent dar superficial, va fi interpretat de Paul Diaconescu și va intra într-o lume unde se aude în primul rând cu inima. Va putea dragostea adevărată să treacă peste prejudecăți și să vindece răni vechi? La această întrebare filmul va avea răspunsul său bilingv.
Filmările vor avea loc în luna octombrie 2024, în Capitală, iar în producție vor fi implicate peste 40 de persoane cu deficiențe de auz ca actori, figuranți, consultanți și voluntari. Din distribuție mai fac parte, printre alții, actorii cu deficiențe de auz Claudia Lungu, Diana Timari, Alin Firu, Gabriel Baicu, Ștefan Chitoroga-Verok, Vlad Perianu, Andreea Darie, Diana Ionescu și Iuliana Dinică. Alături de aceștia, nume consacrate din teatrul și filmul românesc vor apărea în roluri-cheie, a căror identitate se va anunța în perioada următoare.
Proiectul „Dragoste Fără Cuvinte: primul lungmetraj pentru persoanele surde din România” este derulat de Asociația Națională a Surzilor din România și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Ne oferă detalii Bogdan Anicescu, directorul ANSR și managerul proiectului, într-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Asociația Națională a Surzilor din România