Potrivit INSP, 23.972 de cazuri de rujeolă și 21 de decese s-au înregistrat de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, și până la 1 septembrie 2024. În ultima săptămână au fost 282 de cazuri noi de rujeolă la nivel național.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că epidemia de rujeolă, decretată în decembrie 2023, s-a încheiat, după ce s-a înregistrat o scădere „susţinută” a numărului de cazuri. El a atras, însă, atenţia că epidemia poate reizbucni oricând, dacă scăderea acoperirii vaccinale va genera noi îmbolnăviri.
„Pe măsură ce datele care vin la Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, au arătat o scădere susţinută a numărului de cazuri şi dispariţia focarelor la nivel naţional, colegii noştri epidemiologi au avut criterii pentru ca să solicite Ministerului Sănătăţii închiderea acestui lucru. Practic, s-a epuizat ceea ce numim noi masa receptivă, adică oamenii care n-au fost vaccinaţi sau mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit şi, în felul acesta, această izbucnire epidemică a încetat. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot repeta peste un an sau peste doi sau peste trei ani, atunci când scăderea acoperirii vaccinale aduce iar o anumită populaţie la risc să se îmbolnăvească pentru că nu este protejată”.
În cele 9 luni de epidemie, 21 de persoane și-au pierdut viața din cauza complicațiilor acestei boli infecțioase. Totodată, au fost vaccinați cu o doză suplimentară copiii sub un an.
„În condiții epidemiologice normale, prima doză de vaccin ROR se recomandă a fi administrată la vârsta de 12 luni, urmată de doza a doua, la vârsta de 5 ani, conform prevederilor Programului Național de Vaccinare. În primele luni de viață, copilul este protejat de anticorpii moșteniți de la mamă. Dacă mama are anticorpi împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului (obținuți prin vaccinare sau prin îmbolnăvire) atunci bebelușul este protejat până la vârsta de 6-8 luni. În condiții epidemiologice speciale, cum este epidemia de rujeolă, se recomandă administrarea unei doze suplimentare la vârsta de 9 luni. Această doză de vaccin oferă o protecție temporară până la vârsta de 12-15 luni, când se va administra o nouă doză pentru a obține un nivel optim de anticorpi cu durată lungă de acțiune”.
Cei mai afectați de epidemie au fost copiii cu vârste între 1 și 4 ani, peste 8.700, iar mai mult de 7.000 dintre ei nu aveau nicio doză de vaccin ROR făcută.
Medicii avertizează că vaccinarea copiilor este în continuare esenţială, dar și adulții sunt sfătuiți să se vaccineze, pentru că au trecut mulți ani de la imunizare.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: MS