„Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

DISTRIBUIE

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 6 – 8 septembrie, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”. Evenimentul prezintă continuitatea și evoluția în timp a unor meșteșuguri tradiționale, precum: prelucrarea lemnului, olăritul, țesutul, realizarea pieselor de port și a podoabelor tradiționale, confecționarea jucăriilor și încondeierea ouălor.

Din Moreni, județul Dâmbovița, va fi prezent la manifestare meșterul Vasile Moldoveanu, specializat în prelucrarea artistică a lemnului, care va aduce la Constanța: cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă, lăzi de zestre în miniatură și blidare.

De asemenea, meșterul Vasile Botezatu din Constanța va participa cu sărărițe, dar și cu piese de mobilier tradițional țărănesc din lemn: scaune, lăzi de zestre, blidare.

Iulia Goran, una dintre cele mai cunoscute creatoare de ii din localitatea Breaza (Prahova), aduce la Constanța ii lucrate manual, cu vechi motive decorative, dar și alte piese de port.

Dan Ciuncanu din Peștișani, județul Gorj, descendent al unui cunoscut meșter popular al Olteniei, Gheorghe Ciuncanu, împreună cu soția sa, Irina, vor prezenta piese mari de port dimie „schilerești” (sumane, pieptare, pantaloni, ipingele), dar și ii, fote, vâlnice, catrințe și brâie.

Soții Nicoleta și Mihai Ionici din București vor participa la manifestare cu păpuși din materiale textile și jucării din lemn, care amintesc de farmecul copilăriei de altădată.

Meșteșugul olăritului va fi pus în valoare de Adriana (Nana) Bledea, care provine dintr-o veche familie de olari din Baia Mare, județul Maramureș.

Arta încondeierii ouălor cu vechi simboluri va fi reprezentată de Fevronia Ciortan din Constanța.

La manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – Utilitar și decorativ” vor mai participa constănțencele Doina Misian (linguri pictate, icoane pe sticlă), Laura Macri (icoane pe sticlă), Daniela Dimancea (piese de port popular, podoabe din mărgele), Dorina Baias (piese de port, podoabe și broderii), Manuela Hule (accesorii din lână împâslită), Carmen Moraru (broderii), Epșen Memet (podoabe) și Elena Hariton (piese de port pentru copii, jucării croșetate).

Meșterii populari se vor afla pe platoul din fața muzeului în intervalul orar 10.00 – 20.00, vor face demonstrații de lucru și vor oferi explicații celor interesați despre realizarea obiectelor prezentate.

Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa

DISTRIBUIE

Știri recente

Vacanța de Revelion ar putea fi mărită. Câte zile libere primesc românii pentru petrecere din noaptea dintre ani

A venit toamna, așa că românii se gândesc deja la vacanța de Revelion. Cei care vor să facă trecerea în Anul Nou 2025 departe...

Modern și elegant! Nill’s Furniture Design și-a deschis, la Constanța, porțile pentru iubitorii de design interior. Video

Procese fluide de la început până la sfârșit Nills Project Production elimină procesele de achiziție complexe și consumatoare de timp ale proiectelor dumneavoastră și oferă...

A sunat de 15.000 de ori la 112 în ultimele opt luni. A făcut glume și i-a înjurat pe polițiști

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate de persoane...

Militarii de la Brigada Mecanizată Mărășești aleargă 24 de ore la Ultramaratonul Autism 24

Sâmbătă, 14 septembrie, echipa Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești" a fost prezentă la startul ultramaratonului #Autism24. Evenimentul susține cauza copiilor diagnosticați cu afecțiuni din spectrul...

De ce Elena Udrea nu poate pleca acasă în permisie să-și vadă fiica!

Elena Udrea nu poate să plece acasă într-o permisie de la penitenciarul Târgșor pentru că a încercat să fugă din țară. Explicația a fost...

Alte Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CONTACTEAZĂ-NE