Elevii au dreptul să fie informaţi despre notele pe care le vor primi la cursuri, înainte ca ele să fie trecute în catalog, prevăd atât Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cât şi Statutul elevului.
Calificativele sau notele acordate trebuie să fie comunicate obligatoriu elevilor și părinților, urmând ca acestea să fie trecute în catalog și în carnetul de elevi de către cadrul didactic ce le acordă.
Numărul de calificative sau note acordate fiecărui elev la fiecare disciplină de studiu este stabilit de profesor, în funcție de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină, numărul de ore acordate anual este, de regulă, cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, dar nu mai mic de 4 h/an școlar pentru fiecare disciplină.
Elevii aflați în situații de corigențe vor avea cu cel puțin un calificativ sau o notă în plus față de numărul prevăzut, acestea fiind acordate în ultimele 3 săptămâni ale anului școlar.
În Statutul elevului este precizat faptul că, în cazul lucrărilor scrise, elevii pot contesta rezultatele făcând o solicitare verbală cadrului didactic, în maximum 5 zile de la comunicarea notei. Dacă argumentele prezentate de profesor nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele pot solicita în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, conducerii școlii, reevaluarea lucrării scrise. În schimb, nu pot fi contestate notele obținute la probe orale sau practice.
De asemenea, începând cu anul școlar 2024-2025, elevii care au media generală peste 7 și nu primesc o bursă de merit vor primi burse de reziliență, în valoare de 300 de lei. Acestea se adaugă la stimulentele financiare deja acordate elevilor pentru merite deosebite la învăţătură, excelenţă olimpică sau pentru reducerea abandonului şcolar.
Sunt însă și mai multe condiții de îndeplinit pentru ca elevii să beneficieze de acești bani. Este nevoie de o medie generală de peste 7, de notă maximă la purtare, cel mult 10 absențe nemotivate pe lună și, în plus, elevii trebuie să prindă un loc în primii 30% din clasă, procent în care sunt incluși și cei cu medii de peste 9,50 şi care primesc o bursă de merit.
Bursa de reziliență va fi calculată în funcție de numărul de zile de vacanță și de cursuri și va fi acordată doar în timpul școlii, nu și în vacanțe.
Pe de altă parte, de burse de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay