Ministerul Afacerilor Interne și partenerii instituționali își unesc eforturile pentru protejarea tinerilor în viața de zi cu zi și în mediul online

DISTRIBUIE

Creșterea gradului de siguranță a copiilor atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online, a fost tema întâlnirii de lucru, de astăzi, 2 septembrie 2024, desfășurate la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În cadrul discuțiilor, la care au participat conducerea MAI, șefi ai principalelor structuri, specialiști din diverse domenii, parteneri din alte instituții, cadre medicale, psihologi, reprezentanți ai ONG-urilor, elevilor și părinților, s-a subliniat că vocile tinerilor trebuie să fie auzite și luate în considerare în deciziile care îi privesc direct.

Participanții au accentuat importanța unui parteneriat strâns între MAI și alte instituții responsabile, copii, părinți și ONG-uri, subliniind că doar prin colaborare și eforturi comune putem obține rezultate reale în protejarea copiilor. Printre temele discutate s-au numărat efectele drogurilor asupra copiilor și măsurile de prevenire a consumului, sprijinul pentru copiii deja afectați și familiile lor, combaterea violenței în rândul minorilor, traficul de minori, riscurile din trafic și din mediul online, precum și măsurile de siguranță împotriva incendiilor.

Vă prezentăm în continuare intervențiile participanților la acest eveniment.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

„Să trecem mai departe, este clar că nivelul de siguranță în școli, pe străzi, în general în societate nu poate crește decât printr-o cooperare între instituțiile statului și cetățeni, structurați în formele de societate civilă, alte instituții de drept privat și așa mai departe. Prin urmare, nici dacă vorbim de trafic de droguri, nici de ființe umane, nici de alte tipuri de criminalitate, noi, ca societate nu ne putem atinge obiectivul dacă nu conjugăm efortul instituțiilor statului. Aici vorbim de Ministerul Afacerilor Interne cu efortul școlii, al părinților, al elevilor și de aceea mă bucură că avem aici și structuri al Ministerului Afacerilor Interne reprezentate la vârf după cum vedeți, la nivelul conducerii ministerului, ministru, secretar de stat dar și șefi de arme. Însă avem prezenți, și mă bucură acest lucru, și reprezentanți ai școlilor, și reprezentanți ai elevilor și înțeleg că sunt și reprezentanți ai părinților.

Ne propunem să lansăm un efort pe termen lung, deci nu va fi o simplă conferință și este și acesta un început în cadrul căruia să înțelegem mai bine ce putem face noi mai mult din perspectiva dumneavoastră și în același timp să înțelegeți și dumneavoastră mediul școlar, elevi, părinți, profesori, care este modalitatea de exprimare a Ministerului Afacerilor Interne, care sunt limitele noastre de intervenție, unde avem nevoie de dumneavoastră și să ne punem pe treabă împreună de data asta.

Deci este o continuare a unei politici pe care am început-o anul trecut în luna iunie, pe care am structurat-o treptat, trecând prin evenimente și nefericite, și bune, prin acțiuni realizate și pe care o dorim pe termen lung.

Presa demonstrează în fiecare zi, la fiecare buletin de știri, că trăim într-o societate și național și regional, nu mai spun global, din ce în ce mai complicată din perspectiva siguranței.

Multiplicarea libertăților a adus cu sine și multiplicarea vulnerabilităților la adresa siguranței cetățeanului și Guvernul Român, statul român, societatea românească, pe termen lung, trebuie să se aplece foarte serios asupra acestei probleme, pentru că trebuie să pregătim din ce în ce mai bine aparatul de stat, Ministerul Afacerilor Interne, structurile sale prin investiții și pregătire profesională ridicată pentru a răspunde acestor provocări de tip nou care se manifestă în societate.

Acum 20-30 de ani, nu exista genul acesta de sofisticare a fenomenului infracțional, structurat, organizat în grupuri de crimă organizată care nu-și refuză niciun tip de activitate infracțională, de la trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, infracțiuni cibernetice, furt de identitate, tot felul de forme de sclavie modernă, lucruri care erau aproape de neconceput, repet, în urmă cu 20 de 30 de ani și oricum, nu la nivelul acesta de anvergură și de complexitate, deci trebuie să ne propunem să ridicăm gradul de ripostă, nivelul, capacitatea de ripostă.

Noi am încercat să facem acest lucru, am crescut și investițiile, am realocat o serie de resurse în zone sensibile, cum ar fi combaterea traficului de droguri, am lansat operațiuni cum spuneam și vom continua. Dar este cel puțin pentru mine și colegii mei, fără îndoială, faptul că pe termen lung, societatea românească nu poate reuși în combaterea și ținerea sub control a acestor fenomene la un nivel suportabil, rezonabil, fără o colaborare cu școala, părinții, cu elevii.

Deci, ne propunem de acum să lucrăm împreună cu dumneavoastră și suntem aici să vă ascultăm, inclusiv sub aspectul propunerilor, criticilor, suntem deschiși la dialog, ne interesează să fim mai buni împreună cu dumneavoastră în combaterea tuturor formelor de amenințare la adresa siguranței școlare, a elevilor și a cetățenilor în general.”

Comisar șef Radu Daniel, director Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române:

„Pentru Ministerul Afacerilor Interne și pentru Poliția Română, prevenirea victimizării minorilor reprezintă o prioritate. Copiii reprezintă o categorie de public țintă, caracterizat printr-o serie de însușiri psihosociale aparte.

Pe de o parte, lipsa de cunoștințe în anumite domenii ori experiență de viață, apartenența la microcomunități ori grupuri sociale pot să-i vulnerabilizeze și să-i transforme în ținte predilecte ale unor infractori, inclusiv în mediul online. Pe de altă parte, curiozitatea crescută și deschiderea către nou, îi fac să învețe cu ușurință cum să reducă vulnerabilitățile și să evite riscurile de victimizare.

Datele din studiile noastre au arătat, înainte de toate, o mare nevoie de informare a copiilor și în multe situații a adulților din jurul acestora, cu privire la riscurile la care se expune un copil care comite infracțiuni, la consecințele juridice și sociale ale unor astfel de fapte dar și la efectele pe care le au infracțiunile asupra victimelor și nu în ultimul rând, la modul în care copiii se pot proteja și la instituțiile care pot oferi suport în acest sens.

Prin proiectele derulate, precum Siguranța Online, Eroii Internetului, Școala Siguranței TEDI, am arătat că acestea pot reprezenta modele de bune practici în vederea prevenirii victimizării minorilor.”

Mai multe detalii, aici.

Redactor online: Doina Sîrbu

DISTRIBUIE

Știri recente

Două trenuri s-au ciocnit în Egipt: doi morți și 29 de răniți

Două trenuri de pasageri s-au ciocnit sâmbătă în orașul Zagazig, situat în guvernoratul Sharkia, la nord-est de Cairo, soldându-se cu moartea a cel puțin...

Vacanța de Revelion ar putea fi mărită. Câte zile libere primesc românii pentru petrecere din noaptea dintre ani

A venit toamna, așa că românii se gândesc deja la vacanța de Revelion. Cei care vor să facă trecerea în Anul Nou 2025 departe...

Modern și elegant! Nill’s Furniture Design și-a deschis, la Constanța, porțile pentru iubitorii de design interior. Video

Procese fluide de la început până la sfârșit Nills Project Production elimină procesele de achiziție complexe și consumatoare de timp ale proiectelor dumneavoastră și oferă...

A sunat de 15.000 de ori la 112 în ultimele opt luni. A făcut glume și i-a înjurat pe polițiști

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate de persoane...

Militarii de la Brigada Mecanizată Mărășești aleargă 24 de ore la Ultramaratonul Autism 24

Sâmbătă, 14 septembrie, echipa Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești" a fost prezentă la startul ultramaratonului #Autism24. Evenimentul susține cauza copiilor diagnosticați cu afecțiuni din spectrul...

Alte Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CONTACTEAZĂ-NE