Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța s-a întrunit, astăzi, 03.09.2024, în ședință extraordinară, fiind emise două hotărâri privind măsurile de sprijin pentru populația afectată de inundațiile devastatoare de la finele săptămânii trecute.
Având în vedere urmările fenomenelor hidrometeorologice extreme, care au avut loc în județul Constanța, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, manifestate sub coduri galben, portocaliu și roșu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis Hotărârile nr. 13 din 03.09.2024 și nr. 14 din 03.09.2024, prin care au fost aprobate măsuri de sprijin pentru cetățenii afectați.
Măsuri aprobate:
- Intervenția Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral: s-a aprobat utilizarea unui excavator cu braț lung, din dotarea instituției, pentru decolmatarea canalului de preluare a apelor pluviale din localitatea Amzacea, în vederea prevenirii inundațiilor și și protejării locuitorilor.
- Coordonarea activităților de asistență socială: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța a fost mandatată să coordoneze activitatea primăriilor din unitățile administrativ-teritoriale afectate, pentru realizarea anchetelor sociale. Aceste anchete sunt esențiale pentru obținerea ajutoarelor de urgență, destinate familiilor și persoanelor singure ale căror locuințe și bunuri au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice. La finalizarea acestor acțiuni, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța va prezenta un raport detaliat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
Măsurile sunt conforme cu prevederile legale în vigoare, inclusiv OUG nr. 21/2004, privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, Legea nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, precum și Legea nr. 481/2004, privind protecția civilă, asigurând astfel o reacție promptă și eficientă în fața situațiilor de urgență.
Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa:
Dacă o situație de urgență este inevitabilă, așa cum a fost cazul ploilor torențiale recente, care au atins cantități de până la 330 l/m², prioritatea noastră, dincolo de protejarea vieții și a siguranței oamenilor, este să gestionăm și să reducem impactul acestor fenomene meteorologice extreme. De aceea, vom convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de fiecare dată când va fi necesar, pentru a restabili normalitatea în viața cetățenilor afectați.
***
Ciclonul devastator care a distrus litoralul în weekend a adus cantități record de precipitații, potrivit ANM: la Mangalia au căzut 319 litri de apă pe metrul pătrat, la 23 August au fost 236 de litri pe metrul pătrat, iar la Tuzla – 200 de litri.
Dezastrul de pe litoral după furtuna de săptămână trecută are mai multe cauze. În primul rând, cantitatea mare de ploaie pentru o zonă cu medii anuale scăzute de precipitații, dar și alte nereguli precum podeţe cu probleme, canalizări înfundate şi modul de administrare a plajelor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet:
În anumite localități ca Mangalia sau Amzacea, a plouat extraordinar de mult. În 48 de ore, cât plouă într-o jumătate de an: peste 200 de litri pe metru pătrat. Dobrogea are medii lunare modeste, 20 și ceva de litri în 3 luni. În 3 luni, mai, iunie, iulie, a plouat 67 de litri. Colegii mi-au spus că au identificat niște podețe subdimesionate, niște canalizări care nu erau întreținute.
Pentru evitarea unui dezastru similar cu cel de pe plaja Vama Veche, Apele Române ar putea construi un canal de deversare a viiturilor, mai ales că un curs de apă ajunge pe plajă, iar albia ar putea fi continuată până în mare, ca să direcţioneze puhoaiele şi să salveze plaja. Soluția a fost aplicată cu succes pentru plaja din Costinești, după calamitățile naturale din toamna lui 2005.
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la rândul său, că trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene meteo extreme și în alte zone și a sfătuit populația care și-a dezactivat RO-ALERT să-l reactiveze:
Populația să fie atentă la mesajele care se dau pentru a reacționa corect și din timp, înainte să aibă un impact asupra vieții lor. Singurul lucru care poate fi recomandat este curățirea canalelor. În rest, supradimensionarea canalelor – în acest moment, canalele nu sunt proiectate pentru a face față unor astfel de cantități.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ANM, ABADL